Valentina: gratis Nederlandstalige patroonteken software om zelf naaipatronen te tekenen

Zelf naaipatronen maken. Misschien doe je het met de hand op papier – zoals ik vele jaren deed. Het heeft iets makkelijks: papier, lineaaltje, rekenmachientje, potlood en gum en je kunt aan de slag.

Toch had ik altijd het gevoel: dat moet makkelijker kunnen. Pas toen ik m’n patronen wilde digitaliseren kwam ik er achter dat er tegenwoordig ontzettend veel software beschikbaar is om het leven wat makkelijker te maken.

Ik heb een hele berg naaipatronen ontwerp software pakketten uitgeprobeerd voor ik een keuze maakte (daarna heb ik maandenlang cursussen gedaan om het onder de knie te krijgen).

Veel naaisters die digitaal willen gaan maar hun oude methode willen aanhouden, proberen dit in ProCreate en Adobe Illustrator voor elkaar te krijgen. Vaak kost het enorm veel tijd en frustratie. En dat hoeft niet.. Want een van de software pakketten is er speciaal voor gemaakt en is gratis.

Het is software die ik zelf niet heb gekozen om dagelijks te gebruiken. Maar ik heb het nog wel achter de hand voor als er geen internet is.

Het is de ideale software voor naaisters die gewend zijn op papier hun naaipatronen te tekenen en die methode zo willen houden.

Valentina – gratis software om naaipatronen te tekenen

En die software heeft: Valentina. Het is gratis – dat zie je niet vaak in deze industrie! En het is er ook Nederlandstalig (bij het installeren kun je voor Nederlands kiezen).

Valentina is gemaakt voor mensen die gewend zijn om patronen met de hand te tekenen: de hele workflow is er op afgestemd. Je volgt eigenlijk precies dezelfde stappen als je het met de hand zou tekenen, alleen gaat het dan wat sneller en zijn je lijnen superstrak.

Ook als je een foutje tussendoor maakt is het proces hetzelfde: vanaf dat punt corrigeren, en alles wat je erna gedaan had opnieuw doen/aanpassen. Net als op papier dus.

Ikzelf vind dat laatste juist een nadeel. Omdat ik dat ookal een nadeel vond toen ik met papier en potlood naaipatronen maakte ;-). Met de software is echter niets mis. Zeker niet als je je hier nooit aan ergert met naaipatronen op papier maken.

Mocht je zelf naaipatronen tekenen en met een klein budget aan de slag willen op een manier die de handmatige techniek nabootst, dan is het een aanrader om te proberen.

Leuke Naaipatronen Valentina Gratis Patroonteken software Nederlandstalig

Valentina naaipatronen teken software downloaden

Je kunt de Valentina patroonteken software hier downloaden op de website van Smart Pattern UA.

Je kunt de makers van de software steunen (zodat ze updates kunnen blijven doen) door handleidingen of patronen op hun webshop te kopen.

Valentina cursus in het Nederlands

Mocht je een korte cursus zoeken om sneller je weg te vinden in Valentina, dan kan ik je de volgende cursus aanraden (ik heb m zelf gedaan):

Patroontekenen in Valentina – Modevakschool Madamedam

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *