Switch van patroonsysteem

De vakantie zit er weer op! Het was even stil hier. Dat kwam door de vakantie. Dat kwam door lichamelijke dingetjes. Dat kwam door klusjes in huis. En doordat ik even pauze nodig had van social media en online. Dat laatste had ik achteraf gezien misschien beter even vantevoren kunnen melden ;-). Ik merkte dat ik er de hele tijd behoorlijk door afgeleid werd. Dus nam ik even tijd om weer bij mezelf te komen.

Dat gaf meteen ruimte in het hoofd, en maakte prioriteiten een stuk duidelijker.

Ondertussen ben ik ook bezig geweest met switchen van patroonsysteem.

Ik merkte steeds meer dat het patroonsysteem dat ik gekozen had, een belemmering begon te vormen. Ik had ooit gekozen voor het Danckaerts systeem – een ander systeem dan waarmee ik ooit heb leren patroon tekenen. Waarom ik voor dat systeem koos? Ik vond het een mooie pasvorm hebben en aandacht voor bepaalde details van het lichaam.

Maar hoe meer ik mijn patronen in lijn wilde brengen met het Danckaerts systeem, hoe meer ik begon te stoeien. En alles duurde opeens erg lang. Ik was ineens veel langer bezig met de naaipatronen tekenen. Het was veel uitzoekwerk ineens. Omdat het anders was. En een vrij essentieel onderdeel qua richtlijnen ontbrak in de mooie boeken. Die info ontvang je waarschijnlijk tijdens de opleiding, maar ik voel er niet zo veel voor om wéér een opleiding te doen voor iets wat ik eigenlijk al onder de knie heb. Ken je dat probleem? 😉 Om die info zelf te vergaren moest ik zoveel tijd gaan besteden: dan zou ik over een jaar nog geen steek verder zijn met m’n patronen. Zat ik niet zo op te wachten..

Ik heb het even laten bezinken tijdens de vakantie, en toen de knoop doorgehakt. Ik blijf het systeem gebruiken op basis waarvan ik ooit patroontekenen heb geleerd. En natuurlijk met m’n eigen aanpassingen die ik de loop der jaren heb gemaakt. Danckaerts gaat deze week dus de deur uit. En meteen voelt het als een opluchting: ik kan weer verder! Ik ben blij dat ik nu de knoop heb doorgehakt en niet pas na 20 patronen ofzo. Voelt goed.

Nou vraag je je misschien af waarom je uberhaupt een patroonsysteem zou kiezen?

Omdat ik graag wil dat als je bijvoorbeeld een maat M naaipatroon bestelt bij Leuke Naaipatronen, en die zit je geweldig, dat je de volgende keer ook een maat M kan bestellen. Zodat je er niet elke keer over na hoeft te denken welke maat je moet bestellen, en niet steeds weer die maattabel hoeft te checken (ja, tenzij je maten natuurlijk zijn veranderd 😉).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Dag Chantal, ik kwam je toevallig tegen, ik ben ook bezig met het Danckaerts systeem als hobbyist dan wel, tot nu toe heel tevreden. Ik vraag me wel af, het Rundschau systeem hoe bevalt je dat, zijn er daar ook Nederlandstalige boeken van, ik vind ze namelijk niet. Ik zie alleen maar Duitstalig. Zoals ik al gelezen is dit het meest gekende systeem en dit zou ook het beste zijn. Ik vraag me af kan je gemakkelijk overschakelen van het ene systeem naar het andere, want ondertussen ben ik Danckaerts gewoon. Is het nu terug bij af? Ik weet dat ze prijzig zijn en helaas nergens een inkijkexemplaar.

  Groeten A.

  1. Hoi A,
   ik heb gemerkt dat veel systemen bepaalde overeenkomsten hebben.
   Uiteindelijk moest ik bij elk systeem eigen aanpassingen maken om de pasvorm te krijgen die ik wil – ook bij Rundschau.
   Dus ben ik na veel gestoei met alle systemen, overgegaan op een persoonlijke mix ;-).
   Het maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit welk systeem je pakt omdat je altijd wel aanpassingen maakt.
   Bijna elk kledingmerk doet dit ook trouwens – ze gebruiken bijnan nooit 1 op 1 een patroonsysteem ;-).

   Als je het Danckaerts systeem prettig vindt, dan zou ik persoonlijk adviseren om die gewoon aan te houden.
   Het scheelt je een enorme tijd om er achter te komen dat geen enkel systeem perfect is ;-).

   De rundschau boeken zijn trouwens ook in het Engels verkrijgbaar: https://www.muellerundsohn.com/en/shop/reference-books/
   Het zijn 2 pagina’s met boeken – de meesten zijn digitaal. En zoals je daar kunt zien ben je bijna 1600 euro kwijt als je alles zou willen aanschaffen.

   Groetjes en bedankt voor je berichtje!
   Chantal

 2. Hoi Chantal,
  Met aandacht je bericht gelezen. Ik ben benieuwd welk systeem je aanvankelijk gebruikte en inmiddels weer gebruikt. Ik heb ooit op de academie leren patroontekenen, maar ben inmiddels vergeten hoe. Enkele jaren terug Danckaerts aangeschaft, omdat het me een goed systeem lijkt, maar ik weet het niet. Ik kom er niet lekker uit met de aangeboden patronen in de boeken. Een beetje zoals jij en ook ik wil niet wéér een nieuwe opleiding volgen. Ik heb het geprobeerd online, maar dat ging me echt té sloom.
  Ik ben benieuwd naar je reactie.
  groeten, Margaret

  1. Hoi Margaret!
   Dank je wel voor je berichtje!
   Ik heb voor ik bij Danckaerts uitkwam leren patroontekenen met het systeem van Winnifred Aldrich, daarna met Muller & Sohn, en daarna met het systeem van Helen Joseph-Armstrong. Het prettigst – en duidelijkst – vind ik Muller & Sohn (vaak Rundschau genoemd). Dat systeem is wel meteen ook de duurste. Ik heb tijdens het leren stencils gekregen met info die gebaseerd waren op dit systeem. Die heb ik helaas niet meer. Ik zit er nu aan te denken om toch de boeken aan te schaffen want het is simpelweg het meest duidelijke systeem en ook meest gangbare in de kledingindustrie.

   Bij Winnifred Aldrich liep ik soms tegen pasvorm dingen aan en best wat fouten in de boeken. Bij Joseph-Armstrong moet je heel precies lezen anders gaat het al snel mis. Ze gebruiken bij dat systeem vreemde metingen die niet zo makkelijk te nemen zijn.

   Bij Danckaerts mis ik informatie over toeslagen. Er wordt bij de basispatronen gesproken over toeslag toevoegen, maar nergens wordt enige indicatie gegeven over waar je ongeveer aan moet denken qua toeslagen. Het kost behoorlijk veel tijd om je eigen toeslagen tabel te maken voor alle maten, zonder een begin indicatie. Hierdoor zijn de boeken eigenlijk onbruikbaar als je hier geen tijd voor hebt. Ik heb het bij Danckaerts aangegeven en gevraagd of ze wellicht een losse addendum kunnen maken met indicaties. Ze zouden er over nadenken voor de volgende uitgaven. Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren weet ik niet (tot nu toe zie ik ze nog niet op de site).

   Omdat de software die ik had aangeschaf nog steeds na al die maanden een bug heeft voor bijna alle maten had ik het patroontekenen toch maar even op een lager pitje gezet, en daarmee ook m’n keuze qua patroonsysteem uitgesteld.
   Dat laatste kwam mede doordat ik in een soort puzzeltoch terecht gekomen was wat betreft de armsgaten. Bij alle systemen worden de armsgaten voor vrouwen bepaald aan de hand van de borstomtrek. Nou heb ik zelf nog nooit een vrouw gezien waarbij dr tepels op dezelfde hoogte zitten als dr oksels ;-). Dus waarom dat al jaaaaren lang zo wordt gedaan, is me werkelijk een raadsel. Voor mannen snap ik het wel – daar zit vaak niet extreem veel verschil tussen de omtrek rond de oksels, en de borst. Maar voor vrouwen slaat het wat mij betreft volledig de plank mis. Zeker als de boel wat meer naar voren komt, of zijwaarts gaat. De kleding valt met alle patroontekensystemen dan gewoon niet mooi tussen borstomtrek en schouders, en ook de mouwen gaan rare dingen doen.

   Inmiddels heb ik 1 andere persoon gevonden die tegen hetzelfde aanliep: Maria. Zij heeft een methode ontwikkeld die veel beter rekening houdt met verschillende lichamen (zowel bovenstuk als onderstuk). Haar website is dresspatternmaking.com.
   Haar methode werkt heel mooi, alleen is het niet makkelijk te gebruiken voor standaard patronen. Het is eigenlijk alleen geschikt voor patronen op maat. En ook als je op maat zou werken, dan zijn de maten die je moet nemen soms wat lastig qua nauwkeurigheid.

   Ik ben er hierdoor nog niet uit. Omdat de software nog steeds niet goed werkt, was dat niet zo’n probleem: ik heb het simpelweg een tijdje in de kast gelegd. Sinds vorige week ben ik me weer aan het verdiepen in de systemen: je berichtje kwam dus als geroepen :-).

   Als je alleen voor jezelf patronen gaat maken, dan zou ik je zeker het systeem van Maria aanraden (voor zowel tops als bottoms). Ben benieuwd wat je van haar systeem vindt!

   groetjes,
   Chantal