Hoi, ik ben Chantal

Hoi, ik ben Chantal! Degene die ooit leukenaaipatronen.nl registreerde. Je ziet mij hieronder in mijn allereerste zelfgemaakte kledingstuk waar ik echt trots op was (ik had er daarvoor al wat gemaakt maar daar was ik minder blij mee). Dit is alweer heel wat jaren geleden 😁.

Meekijken met mamma’s naaiprojecten

Als kind keek ik al vol bewondering mee hoe mijn moeder kleding maakte voor het hele gezin. En ik keek graag mee. Dat gepuzzel met lijnen – ik vond het super interessant.

En ik was mega trots op de kleding die m’n moeder maakte. Ik riep altijd vol trots in m’n outfits op school: ‘Kijk, heeft m’n moeder gemaakt!‘. Ik mocht vaak mee stofjes uitzoeken op de markt. Het was altijd kleurrijk wat ik koos: hoe meer kleur hoe beter. Knalgeel was m’n favoriet.

Antieke Singer naamachines onderhouden

Mijn ouders verzamelden vroeger antieke Singer naaimachines. Voor de leuk. Voor op de kast. En zo ging ik later toen ik tiener was, en mijn moeder gestopt was met kleding maken, over op het schoonmaken en smeren van antieke Singers.

De jaren gingen voorbij waarbij ik me op andere dingen focuste (o.a. tekenen, schilderen, programmeren, gitaar spelen, een huis bouwen, koken, zeefdrukken, fotografie, linosnede, programmeren, dingen automatiseren, en websites ontwerpen en programmeren).

Tot ik een jaar of 38 was en een enorme drang kreeg om ook te leren naaien zoals mijn moeder dat vroeger deed.

Kleding maken zoals mijn moeder dat vroeger deed

Ik kocht een knipmode en een naaimachine (een Brother FS40 bij matri.nl – super fijn bedrijf trouwens).

Om er vervolgens na 2 avonden achter te komen dat ik helemaal niets snapte van de taal en de afkortingen in de knipmode.

Gek werd ik trouwens van de wirwar van lijntjes.

Online kon ik er toen niet veel uitleg over vinden (inmiddels is er meer dan genoeg te vinden). Ik heb nog gebruikt gemaakt van de Knipmode telefoon hulplijn, maar ook dat bracht niet wat ik wilde omdat ik de ’taal’ nog niet sprak, en elke term uitgelegd moest worden – wat best nog lastig is met alleen audio.

Na 2 weken ploeteren was ik het zat. Dit moest makkelijker kunnen. En dus ging ik op les. Bij Samantha – degene met wie ik dit naaipatronen avontuur ben gestart.

Ik leerde de taal, ik leerde de makkelijke dingen, en de moeilijke dingen van kleding maken, en hoe ik naaipatronen kon aanpassen.

En uiteindelijk volgde ik op andere plekken een hele grote reeks andere cursussen om te leren hoe je naaipatronen uit het niets maakt.

Ik vond het zo heerlijk om iets creatiefs te doen waarbij je even niet achter de computer zat, en waarbij je direct een fysiek resultaat in je handen had. En je kon het nog meteen aan doen ook. Of weggeven als kadootje. Geweldig :).

Achteraf gezien helemaal geen rare stap

Als ik nu terug kijk op alles wat m’n interesse had door de jaren heen dan is deze naaipatronen site eigenlijk een hele logische stap, net zoals het opzetten van een webdesign bedrijf dat ooit was.

Logisch, maar zo zag ik het niet toen ik het bedacht vreemd genoeg. Maar vandaag zag ik het ineens. Het is een combinatie van:

 • tekenen & schilderen
 • grafische repeterende patronen ontwerpen
 • zeefdrukken & lino drukwerk
 • websites maken/onderhouden
 • social media & seo
 • fotograferen & foto bewerking
 • schrijven
 • kleding naaien
 • puzzelen
 • computer animatie
 • producten bedenken en digitale technische tekeningen maken (deed ik in m’n studie Industrieel Ontwerpen en Technische Natuurkunde)
 • handleidingen maken (voor werk gedaan en voor m’n studies)

Wonderbaarlijk hoe alles altijd op z’n plekje valt ookal lijkt dat op het eerste gezicht totaal niet zo!

Ik wens je een hele fijne dag toe!
Chantal

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *